måndag 25 juni 2012

Tv-inspelning hemma hos oss

I våras blev vi kontaktade av Titan television angående ett nytt antikprogram som skall sändas till hösten i kanal 8. Tom Österman och Peder Lamm åker runt i Sverige och besöker samlare, värderar föremål och går på auktioner. Med andra ord så verkar det vara ett riktigt trevligt program.

De var då intresserade av att komma hem till oss och få se vår samling av Westman föremål.

I dag kom  Peter och Tom samt fyra personer från inspelningsteamet hem till oss. Vi ägnade eftermiddagen åt att prata Marianne Westman och retroporslin  i alla dess former.

Vi fick visa upp stora delar av vår samling och hade en super trevlig tid med trevliga människor. Mycket roliga diskussioner och många helt underbara anekdoter från dessa kunniga män.

Aldrig tidigare har vi varit med på en inspelning och det var både nervöst, spännande, lärorikt och riktigt roligt. I oktober kommer programmet att sändas i kanal 8 och det ser i alla fall vi fram emot.



onsdag 20 juni 2012

Har ni sett de här tidigare?

Vi har sagt det förr och säger det igen.
Det är så otroligt roligt att få se saker som man inte visste fanns. Går ett rus genom kroppen.

Som de här fina ljusstakarna. De finns med i Birgitta Garpes förteckning, men då utan  bild. Så även om man kan fantisera fram en egen bild så blir det ju så häftigt när de helt plötsligt dyker upp. Aldrig sett dem tidigare, varken på bild eller på Tradera eller liknande.

Vi fick dem till ett bra pris. Det verkar inte som om dessa Marianne saker har en lika bred publik som tex hennes burkar. Det gör oss inget.....




 Mariannes klassiska koboltblå och prickarna som återkommer i så mycket av hennes produktion.

måndag 18 juni 2012

Hällingsjö i Härryda

Så var det ytterligare en backluckeloppis att åka till. Ja, vi struntade helt sonika i Slottskogsvallen och begav oss till Härryda strax utanför Göteborg.

Förmiddagen bjöd oss på sol en massa säljare och få besökare. En mycket bra kombination. (två handlare såg vi som pinnade runt med snabba fötter)

Krukletandet gick som vanligt åt skogen, fanns inga bortsett från nytillverkade Ikea och liknande.
Dessvärre så blev det inte så mycket fynd. Men några stycken fick vi med oss hem i alla fall


en "Cuba" tallrik från Rörstrand


En djup tallrik "Tim" från Rörstrand.


Ett fat från UE "Spinett" djupstämålad och allt :)
Så snyggt.


Lite otippat. En Bamboo av Olle Alberius. Ateljegods  nr 2
Morgondagens antikvitet?!

 Allt detta för 60 spänn. Det får ju räknas som fynd, eller?


Adrian fyndade också. Vad sägs om denna robot som både kan gå och tala för endast 20kr. Riktigt snygg inredningsdetalj i det hippa hemmet :)

söndag 17 juni 2012

Backluckeloppis i Majorna

I går var vi på backluckeloppisen i Majorna. Vi var där strax efter nio. Insläpp för bilarna är mellan nio och elvaoch det verkade som att många väntade innan de åkte med sina saker för att se hur vädret blev. Under hela tiden vi var där fortsatte det att rulla in försäljare.

När vi kom så såg vi flera av de lokala säljarna som hade påsarna fulla med saker och kryssade vant mellan borden.

Man kan ju inte bli sur för att folk köper och säljer vidare, men jag blir så irriterad när jag ser hur mycket de har hittat och kan inte annat än att undra vad som finns i påsarna. Avundsjukan som kommer fram kanske...

Bortsett från allt vår son köpte så blev det endast en ISI ishink.

lördag 16 juni 2012

Reningsborg och Tradera på samma dag.

I dag har vi varit på bakluckeloppisen vid Slottskogen. Mer om det i kommande inlägg.

Vi åkte också en sväng till Reningsborg, nu kom vi ju över en timma efter att de öppnat så vi missade säkert en hel massa saker.

Men tre köp blev det i alla fall.

En Colores från Gustavsberg (Stig Lindberg). Vi har nu en halv drös med dessa i olika färger. Tycker att de är snygga och dessutom mycket användbara i det dagliga.  20 kr kostade det och det kommer dessvärre alltid att stå kvar eftersom prismärkningen är skriven med en penna som inte går att ta bort.

Suck! Någon som har ngt tips kanske?




Ett uppläggningsfat "olli" för oss okänd designer. Någon som har koll. Köptes faktiskt mest för att vi saknar ett bra uppläggningsfat. På bilden ser det runt ut med det är mer ovalt.




Tre stycken snyggingar från Gullaskruf av Kjell Blomberg 1962, för 15kr var det ju solklart att dessa skulle komma med hem. Billigt och fint :)

Efter allt det här åkandet så behövde vi ju tanka bilen och då självklart hämta vårt väntande paket från en vunnen auktion på Tradera.



En kopp av Marianne Westman! Har aldrig sett den men den har ateljesolen i botten och signatur. Muggen/koppen är av samma modell som resten av kopparna vi har. Den har den speciella böjda kanten som skall ge en skönare känsla när man dricker. Vill påstå att känslan av att dricka te i hennes koppar faktiskt är riktigt skön.

torsdag 14 juni 2012

My garden växer.

I dag kom senaste tillskottet till My garden samlingen.

Det här är en av de absolut läckraste serviser jag vet. Färgerna är mjuka utan att vara mesiga, formgivningen på faten känns modern trots att den har 50 år på nacken.De gröna för grönsaker och det blåa för fisken.  Servisen kom tidigt 60-tal ändå benämns den oftast som 50-tal vilket är lite lustigt.

De vackra locken har dekor även på insidan av locket. Tanken är att man skall kunna lägga serveringsbesticken där alternativt använda dessa som uppläggningsfat.  Nytänkande Marianne.



Kan man annat än att älska denna lilla plattfisk?


Detta är ingen servis som man lätt fyndar, tallrikar saknar vi ännu och det har ju så klart funnits till försäljning men de kostar ju flera hundra kronor styck. I Birgitta Garpes uppsats nämner hon att det även finns tallrikar med grönsaksmotiv. Någon som sett dessa?  Vi väntar med tallrikar till vi hittar några med ett bättre pris.

I dag kom i alla fall det lilla fatet.



Så nu har vi faktiskt en rejäl samling.




tisdag 12 juni 2012

Unik Westman?

För ett bra tag sedan fick vi en liten burk av vår bloggvän Jan som har bloggen Form55.



Eftersom den är handsignerad i botten så får man ju direkt känslan av att det inte har producerats många av den och att det till och med eventuellt skulle kunna vara Marianne själv som gjort penseldragen.

Burken finns med i häftet Mönster Fabriken som handlar om Mariannes tid på Rörstrand. Där har den dock blåa ränder vilket får oss att tro att denna svarta burk skulle kunna vara ett provexemplar till en eventuellt kommande produktion.

har inte sett burken innan detta och inte heller efter.

Självklart inget vi vet med säkerhet, men något vi gärna väljer att tro.

Från Mönster fabriken

måndag 11 juni 2012

Grönavallen i Majorna.

I lördags passade vi på att smita förbi Grönavallen och deras bakluckeloppis. Främst för att vår son träffat en man som samlar på robotar/transformers och actionfigurer och säljer av det som han inte längre vill ha.
Perfekt, eftersom vår son inte alltid uppskattar att gå på en geggig grusplan i halvtaskigt väder och titta på diverse. Så nu var det ju hans önskan.

Det fanns väl en 20 säljare, vädret var ju inte det bästa. Men det som är bra  med det är ju att det inte är lika många besökare då ;)

Vi samlar ju lite lätt på Björn Winblads månadstallrikar. Tanken från början var ju att vi alla i familjen skulle få just vår egna månad. Men i jakten på dem har det blivit flera andra, bara andra faktiskt.

Vi hittade i alla fall dessa två röda tallrikar. Vi samlar ju inte på röda, men så råkade ju dessa vara våra månader och för endast 20kr så var det ju omöjligt att inte köpa.



Vi fick till och med två stycken små trasmattor med oss hem till balkongen. Hoppas på att hitta fler.







lördag 9 juni 2012

På pricken Marianne!

I dag har vi återigen varit på Gröna Vallen i Majorna på bakluckeloppis.
Vi fick med oss en del hem, men mer om det i kommande inlägg.

I dag måste vi visa upp ytterligare en del till vår Westmansamling. Även denna lilla raring har vi hittat på Tradera.




Någon form av bringare är det, vad den exakt är avsedd för låter vi vara osagt.
Precis som kannorna i tidigare inlägg så känner vi inte fullt igen formspråket. Däremot är prickarna väldigt välbekanta. De återfinns på flera burkar och även på de vägghängda karen vi har här hemma.




Men även på våra tekoppar och på den här lilla sockerskålen. Tänk vad roligt det skulle vara om det fanns en tekanna som passade ihop med detta.
Sakerna på denna bilden finns inte med i det material som vi har över MW´s produktion. Är det någon som har sett fler delar som påminner om dessa??

lördag 2 juni 2012

Loppis i GBG och en sväng i Alingsås

På Facebook fick vi tips om att det skulle vara en baklucke/pakethållar loppis i Kville. Vi åkte dit men det var endast ett fåtal säljare och tyvärr inget som vi ville ha. Så i stället åkte vi till Gröna Vallen i Majorna. Där var det faktiskt riktigt många säljare.

Direkt fick vi syn på en underbart vacker Bellis karott. Dessvärre hade säljaren lyckats åstadkomma ett stort nagg på karotten när hon packade upp. Och även om priset 50kr var helt okey så lät vi den stå kvar.

I stället köpte vi detta fina askfat som ingår i serien Lagun av Sven Jonson för Gustavsberg. Orignalförpackning och allt. För 20 kr blev den vår. Ett mycket bra pris.




Vi snubblade också över en hel trave med Safari tallrikar hela åtta stycken.




Vidare åkte vi till Alingsås för att spana in loppis och Antik affären som ligger utmed E20. Det brukar alltid vara fullt med saker, men denna gång var det nästan värre än normalt. Det gick knappt att röra sig. Man kunde inte se alla saker för alla saker var i vägen. Dessutom var priserna helt galna.


fredag 1 juni 2012

Mer "nytt" från MW

Det roligaste med MW samlandet är att vi inte på långa vägar har koll på allt hon har gjort. Det gör det hela lite mer intressant då vi vet att vi inte kommer att få till en komplett samling, den blir liksom aldrig klar. Det innebär att vi har ett evighetssamlande framför oss :)

När dessa två godingar dök upp på Tradera så fanns det inget tvivel om att de skulle ropas in och flytta hem till oss.

Har inte sett dessa i något tidigare sammanhang.
De har samma typiska färgsättning men ett annorlunda formspråk än vad vi är vana vid att se från Marianne. Självklart med den karakteristiska solen i botten.
Vi vill ju tro att det är två små grädd/mjölkkannor.